+31 85 902 59 35 office@sdr.co.nl
Selecteer een pagina

TEGENGAAN VAN ETNISCH PROFILEREN

SDR gaat etnisch profileren tegen

In 2003 is de Transportation Administration Agency (TSA) begonnen met het operationeel testen van het Screening Passengers by Observation programma (SPOT) dat gebruikmaakt van gedragstechnieken om vliegtuigpassagiers te screenen. Zodra het SPOT programma uit de testfase ging en in 2007 volledig werd geïmplementeerd werd het gebruikt om meer dan 3000 gedragsdetectiemedewerkers, op meer dan 176 luchthavens in de Verenigde Staten, in staat te stellen om vooraf geselecteerde gezichtsuitdrukkingen, lichaamstaal en uiterlijkheden die als verdacht bekend stonden te detecteren. Echter, toen het programma werd uitgerold in de hele VS was er weinig bewijs dat het echt werkte. In plaats daarvan werd het programma in 2011 beschuldig van profilering, voornamelijk op etnische en racistische grondslag. Er werden oproepen gedaan om het programma te beëindigen omdat er volgens het American Arab Institue (AAI) “naast de kosten en inefficiëntie van SPOT grote zorgen waren over het gebruik van raciale, etnische en religieuze profilering als manier om potentiële terroristen te identificeren”, zoals geschreven in een brief aan de voormalig United States Secretary of Homeland Security, Janet Napolitano. Het programma werd uitgerold zonder wetenschappelijke validatie en zonder dat er ook maar één terrorist was geïdentificeerd op de luchthavens waar het programma al was geïmplementeerd. In plaats van het gebruik van SPOT als middel om informatie over potentieel verdacht gedrag te vergaren, leidde het programma vaak tot raciale profilering van reizigers.

Hoe is SDR een oplossing?

In de nasleep van het mislukken van het SPOT programma in de Verenigde Staten is er een grote behoefte naar een gedragsanalyseprogramma dat kan worden geïmplementeerd op luchthavens, trein- en busstations en op andere locaties om reizigers, passagiers en burgers veilig te houden. Het SDR programma zorgt dat politie- en veiligheidsorganisaties gevallen van potentieel geweld, publieke onrust, illegale activiteiten of vijandelijke aanvallen herkennen, gebaseerd op de training die het programma biedt op het gebied van gedragsanalyse. Intrinsiek aan SDR is het tegengaan van etnisch profileren waarvan programma’s zoals SPOT last hadden. Omdat SDR is gebaseerd op gedragsindicatoren en analyses om dreigingen te identificeren is er geen ruimte binnen de training om mensen te kenmerken aan de hand van kenmerken als leeftijd, geslacht, geloof of ras.

SDR voorkomt kleine tot grote illegale activiteiten door te zoeken naar afwijkend gedrag van verdachten. Unieke operationele instrumenten van SDR, zoals de Bar of Normality™, de Artificial Gut Feeling™ en de SDR Fishnet Matrix™ moedigen cursisten aan een genuanceerd begrip van het menselijk gedrag te ontwikkelen, dat hen in staat stelt om afwijkend gedrag te detecteren in verschillende omgevingen.

SDR stelt veiligheids- en politieprofessionals in iedere omgeving in staat om burgers veilig te houden. Het programma biedt burgers de geruststelling dat hun rechten worden beschermd terwijl veiligheidsprofessionals weten hoe ze mogelijk bedreigende entiteiten kunnen detecteren.

Gerelateerde berichten

DE URBAN HUNTER EN DE BAR OF NORMALITY®

DE URBAN HUNTER EN DE BAR OF NORMALITY®

In iedere omgeving bestaat een standaard set van normen waarop we ons gedrag baseren. Bepaalde vormen van gedrag lijken niet op zijn plaats in bepaalde omgevingen en kunnen er toe leiden dat we stoppen om nog eens goed te kijken wat we zien. Search Detect...

Lees meer
ZOEKEN NAAR AFWIJKINGEN IN PLAATS VAN VERDACHTEN

ZOEKEN NAAR AFWIJKINGEN IN PLAATS VAN VERDACHTEN

Naarmate technologie zich ontwikkelt is het noodzakelijk dat de menselijke vaardigheden en capaciteiten om situaties in te kunnen schatten niet overboord gegooid worden. Integendeel, een verhoogd bewustzijn van omgevingen moet het belangrijkste onderdeel van publieke...

Lees meer